Gisteren vond de eerste versie van ‘Bezoek & Borrel’ plaats van ondernemersvereniging Bóches Bei-ee. De ondernemersvereniging behartigt de belangen van de lokale ondernemer en maakt zich sterk voor een sterke en leefbare dorpskern, maar is er ook om te verbinden. In dit kader organiseert de vereniging halfjaarlijks een informele borrel, waarbij we een bezoek brengen aan een lokale ondernemer, die zijn of haar bedrijf presenteert. Joost van Can mocht het spits afbijten en nodigde ons uit op zijn nieuwe en indrukwekkende locatie aan de Waalbroek, en leidde de bezoekers rond door zijn bedrijf, niet alleen fysiek. Na een korte introductie, waarbij Ans Koch van Hartsnaar zich als nieuw bestuurslid presenteerde, nam Joost de ondernemers mee in zijn visie over de bouw van de locatie, de overwegingen die er achter zaten en de duurzame aspecten waar hij bij de bouw voor gekozen heeft. Daarnaast nam hij ons ook mee in zijn ondernemersvisie en gaf zaken aan waar hij tegen aanliep: waaronder hoge energiekosten, personeelstekort, investeringskosten, een overvolle agenda en concurrentie van grote bedrijven. Voor veel ondernemers herkenbare onderwerpen.  Mooi hoe enthousiast en vol passie Joost over zijn bedrijf praat en hoe hij toch een manier vindt om met de bovengenoemde problemen om te gaan. Na de rondleiding nam Patricia Wessels-Wetzels van ZekerHeuts / Regiobank ons mee in het concept ‘de buurtzame bank’, een prachtig concept, iets wat we als ondernemersvereniging natuurlijk ook ondersteunen. Patricia vertelde ons over 2 lokale initiatieven die er al georganiseerd zijn in het dorp, waaronder een heuse wellnessdag voor de bewoners van Hoeve Overhuizen, en vertelde ons vervolgens hoe ze samen met de gemeente de Durpswinkel weer laat herleven. Ze nodigde de aanwezige ondernemers zeker ook uit om mee te denken over dit soort lokale en kleine initiatieven. Heb jij een idee? Je kunt Patricia bereiken per mail op: pwetzels@zekerheuts.nl. Patricia sloot af met een introductie van de interessante hypotheekvormen voor (lokale) ondernemers die de RegioBank aanbiedt. 


Als laatst werd door Rob Honings van Bóches Bei-ee de website www.beleefbocholtz.nl gepresenteerd en uitgelegd wat de gedachte achter de website is en hoe ondernemers, gemeente en verenigingen kunnen bijdragen aan de ‘vulling’ van de website. Uiteindelijk moet de website een echte dorpswebsite worden, waar bewoners, ondernemers en bezoekers van het dorp in een oogopslag kunnen zien wat er te doen is. Dit kan aan de hand van het lezen van de nieuwsberichten op de pagina of aan de hand van de agenda, waar de komende evenementen te vinden zijn. Tevens wordt het concept ‘koop lokaal’ uitgedragen op deze website, door een overzicht van de ondernemers in het dorp. Aan de hand van een zoekfunctie, bijv. ‘autobedrijf’ of ‘cafe’ kun je dan vinden waar in het dorp je terecht kan. Iedereen was overtuigd van het potentieel van de website en de conclusie was dat we de website ook gezamenlijk moeten uitdragen. Norbert Brassé van NoDeCon, ondernemer in Simpelveld, die spontaan ook de ondernemersavond bezocht, vertelde ons hoe we dit kunnen realiseren door vanaf de ondernemerspagina te linken naar Beleef Bocholtz. Een prima idee dat ook opgepakt wordt door de aanwezige ondernemers. 


Uiteraard was er vervolgens nog tijd voor een borrel. Deze was ook een succes en leverde weer leuke, zinvolle en informatieve gesprekken op. Dit onder het genot van onder andere het eigen speciaal bier van d’r Aowe Kino: ‘Filmpje’, en de nodige snacks van Cafetaria Bocholtz. We willen alle bezoekers van de avond, toch wel een mooi aantal, bedanken voor de komst en Joost van Can voor het faciliteren en uitstekend regelen van deze avond.