Na 30 jaar heeft café Oud Bocholtz een nieuwe eigenaar én een nieuwe naam: lunchcafé Oud Bocholtz. Ondernemersvereniging Bóches Bei-ee ging op bezoek bij de nieuwe eigenaren, én kersverse ondernemers, om kennis te maken.

Wie zijn jullie?
‘Wij zijn Florence en Ingor Orrû, de nieuwe eigenaar van café Oud Bocholtz. We zijn sinds 2015 woonachtig in Bocholtz. We hebben 2 kinderen, Levi en Mila van 7 en 11 jaar. Ingor is werkzaam bij de brandweer en Florence stort zich, na een carrière als dierenartsassistente en administratief medewerker van een luchtvaartkeuringscentrum, volledig op lunchcafé Oud Bocholtz’.

Florence en Ingor Orrû, kersverse ondernemers en eigenaar van lunchcafé Oud Bocholtz

Waarom ondernemen in Bocholtz?
Ingor heeft roots in Bocholtz, zijn moeder heeft hier haar basisschooltijd doorgebracht, en zijn opa is bekend als de vroegere tandarts Cremers van de Schoolstraat. Zodoende zijn ze ook in 2015 in Bocholtz neergestreken (vanuit Geleen). Toen ze hoorden dat Harrie (Bloemen, red.) zijn café wilde verkopen, waren ze er als de kippen bij. De liefde voor het pand en de historie van de locatie waren een van de voornaamste beweegredenen. ‘Ik vind dit de leukste zaal van Bocholtz, zowel qua beleving, als akoestiek. Al jaren vier ik hier met de Zoefülle carnaval. Het zou zonde zijn als café Oud Bocholtz veranderd zou worden in appartementen’, aldus Ingor. Het wegvallen van Scholtissenhof, waar hun kinderen vaak een ijsje gingen halen, was ook een beweegreden. Tevens roemen ze de verenigingen en de samenwerking met andere ondernemers: ‘Wat Bocholtz sterk maakt en waar wij zeker voordelen van hebben als ondernemer zijn de vele verenigingen, we zijn echt verrast hoeveel verenigingen er zijn. Dat vind je niet op veel plekken. Verder hebben we een nauwe en prettige samenwerking met de andere horecaondernemers in het dorp’. Er zijn dus genoeg redenen te noemen, maar het gaat Ingor en Florence vooral om het totaalplaatje.

Is het moeilijk om een onderneming te beginnen?
‘Het is vooral een reis zonder einde, een avontuur. Er zijn positieve en negatieve kanten aan ondernemen. Zo zul je risico moeten nemen om er iets moois van te maken. En dat maakt het natuurlijk ook weer spannend en leuk. Wat we wel geleerd hebben is dat er qua vergunningen best veel bij komt kijken’.

Kunnen jullie iets vertellen over de geschiedenis van Oud Bocholtz?
‘Het café bestaat natuurlijk al een hele tijd en maakte vroeger deel uit van een hoeve. We hebben een hele rits met voorgangers (Florence en Ingor zijn de 7e generatie van de bekende voorgangers). We zijn dan ook heel blij met het bord op de voorgevel, waar de namen en actieve jaren van de voorgangers benoemd zijn en waar nu ook onze naam op prijkt. Waar wij heel blij van worden zijn de verhalen van vroeger die bezoekers ons vertellen. Laatst was er een bezoeker die de zoon van een van onze voorgangers is. Hij vertelde ons onder andere hoe het café er in die tijd uit zag. Zo leren we steeds meer, maar we weten zeker nog niet alles. Dus we hopen op nog meer verhalen van bezoekers’.

Een stukje Bocholtz historie, Oud Bocholtz in haar huidige verschijning

Verandert het concept van café Oud Bocholtz?
‘Ja, Oud Bocholtz is een echt bruin café. Het concept van Oud Bocholtz verandert van bruin café naar een gezellig overdag lunchcafé’. Trots prijkt achter de bar een fraaie koffiemachine die deze overgang symboliseert. ‘We zullen een algemene lunchkaart aanbieden met uiteraard een eigen twist. Belangrijk is voor ons kwaliteit voor een betaalbare prijs. Betaalbaar voor iedereen. We willen een huiskamer gevoel creëren, waar iedereen welkom is’.

Wat blijft er hetzelfde?
‘De feestzaal blijft. Hier zullen feesten en koffietafels gehouden worden. We willen hier wel wat upgraden en verbeteren, maar de basis blijft. Tevens willen we het stukje authenticiteit van het gebouw behouden. Toch een beetje café Oud Bocholtz laten voortbestaan’.

Wanneer gaan jullie open?
‘Op 12 maart 2025 openen we de lunchroom. De planning is van 12.00u tot 17.00u. We willen niet zo maar open gaan, maar willen er echt een feestelijke opening van maken, met een programma. De muziek is inmiddels geregeld en er is ook al iets gepland voor de kids. Iedereen is welkom!’

Kennen jullie de ondernemersvereniging Bóches Bei-ee?
‘We zijn gelijk lid geworden van de ondernemersvereniging en hebben deelgenomen aan de Wintertref. Dit was een beetje last minute, maar heel leuk om te doen’. Op de vraag of Bóches Bei-ee er de volgende ALV en ‘Beleef&Borrel’ (rondleiding door de ondernemer gevolgd door een informele borrel) mag organiseren, wordt volmondig ‘ja’ gezegd.

Het gevelbord met de namen van de voorgangers, en sinds kort prijkt de naam van familie Orrû op dit bord.

Oude en nieuwe reclameuitingen. Het nieuwe logo is goed zichtbaar.

Binnenkort vindt de officiële opening van het lunchcafé plaats.